alicestahlberg

Kategori: recept

ugnsrostade rödbetor med fetaost, honung och ruccola


Alltså! Mumsssss! Jag måste bara tipsa er om detta recept. Jag och mamma är tokiga i det! 

Det är en vegetarisk rätt som är så himla enkel och god. Passar bra som både lunch och middag.

INGREDIENSER 4 portioner
500 g rödbetor 
1 msk rapsolja
100 g ruccola 
1 msk balsamicovinäger
1 msk flytande honung 
100 g fetaost 
salt, vit- eller svartpeppar


SÅ LAGAR DU
1. Sätt ugnen på 225 grader

2. Skala rödbetorna och skär dem i klyftor (använd gärna handskar). Lägg på
en plåt med bakplåtspapper. 

3. Ringla över olja, salta och peppra

4. Rosta i mitten av ugnen 20-30 minuter, de ska ha lite tuggmotstånd kvar.

5. Ringla över honung och vinäger, blanda med ruccola och smula osten ovanpå.

Tips! Toppa gärna med solrosfrön eller rostade pumpakärnor. Rödbetorna går
även bra att byta ut mot andra rotfrukter. 

Detta är ett måste i matväg. Ni bör testa och se själva! 

exklusivt bananbröd


Igår bakade jag denna dröm. Jag förstår inte hur något så nyttigt kan vara så gott? Så bra substitut för fika. 
Här har ni mitt unika recept om ni också vill ta del av en dröm: 

5 dl havregryn (mixa till ett mjöl) 

2 st mosade bananer 

0,75 tsk bakpulver

1 tsk bikarbonat

1 tsk kanel

1 tsk havssalt 

1,5 tsk vaniljpulver (ej vaniljsocker)

0,5 dl havredryck/mandeldryck 

lite kokosolja (jag höftade) 

lite honung/agave 

Mixa först havregrynen till ett mjöl och blanda sedan i allt tillsammans till en smet. Smörj en brödform med lite
olja och häll på kokos om du vill (tips). In med brödformen i ugnen på 175 grader i 35 minuter, stäng av ugnen och låt
brödet stå kvar inne i ugnen i 10 min. 

Fungerar att äta som såväl ett bröd som fika. Hoppas ni gillar det! 

cirkusgröt


Det kanske inte är den mest optimala bilden men jag måste tipsa er om min lunch. Ibland när en inte har någon 
ork att stå och göra värsta lunchen så är ju gröt ett enkelt och nyttigt val. Däremot kanske inte en tråkig, vanlig havregrynsgröt
är jättekul alla gånger, så jag googlade lite och hamnade på Annica Englunds blogg som tipsat om denna dröm. 

Recept
1 banan, 1 dl havregryn, 2 dl mandel/havredryck, salt, lite kanel och 1 msk jordnötssmör. 

Det du gör är att mosa bananen för att sedan steka den en kortis i kastrullen - jag stekte i kokosolja. 
Därefter häller du på havregrynen, havredrycken, en nypa salt och lite kanel och låter koka upp. 
Innan servering lägger du i 1 msk jordnötssmör och ser till att det blandas ut i gröten, sedan toppar
du med valfritt. Jag tog äppelmos utan tillsatt socker, lite blåbär och en skvätt havredryck. Så gott!

Nu ska jag återgå till plugget. Jag och Adina hade tänkt träna ikväll men jag mår inte helt hundra
så det blir en träningsfri dag idag. Vi ses!

VEGETARISK PESTOPASTA


Igår gjorde jag en så himla god (och enkel) lunch och kände att det var värt att dokumentera!

RECEPT: 

* Pasta gjord på ärtor, quinoa och bovete (brukar finnas bland ekologiskt) 

* En quornfilé 

* Färdig pesto i burk 

* Sallad + körsbärstomater

HUR DU GÅR TILLVÄGA: 

Pastan kokas enligt anvisningar, när den är färdig så häller du en skvätt havredryck (alt. mjölk) 
och blandar med pesto i pastan. Låt det koka upp ca en minut. Quornfilén steker du som vanligt
och kryddar med valfri krydda, jag tog BBQ-krydda. Skär den sedan i småbitar. Lägg upp lite sallad
och tomat på en tallrik/i en skål och häll sedan över pastan för att sist toppa med quorn. Så gott
och lätt som en plätt!

SUPER GREEN SMOOTHIE BOWL


God kväll hjärtan! När en är sjuk är det extra viktigt med mycket vitaminer och antioxidanter. Till kvällsmat
fick det alltså bli denna goding ni ser ovan. Jag tänkte dela med mig av receptet då jag tyckte den blev galet god och fick
en sådär perfekt konsistens!

GREEN SMOOTHIE BOWL RECEPT:

1/2 avokado 
> 1/2 banan 
> en näve spenat 
> en näve fryst mango 
> en liten clementin/satsuma
> 1/2 citron som pressas, saften mixas
ner i mixern 
> en skvätt havredryck/mandeldryck

TOPPING:
> pumpafrön, chiafrön, lite mango, naturella cashew och lite granola

BENPASS OCH WRAP MED LINSRÖRA


God kväll fina ni! Det har varit en riktig rivstart på denna vecka och jag hann knappt blinka innan jag var inne
i stressen igen. Men. Så är det och det är okej. Det är ändå hanterbart (nästan). För att sammanfatta vad jag gjort de senaste två dagarna:
Igår stod klockan på 06 och jag körde ett tidigt konditionspass på gymmet (var där redan tjugo i sju), sedan väntade en lång
dag i skolan. Vi har påbörjat kvantitativ metod och ska göra en ytterligare forskning men denna gång inom kvant dårå. Så vi håller
på med SPSS (ett program på datorn för generaliserbarhet osv osv - SJUKT komplicerat) samt börjat slipa på vad vi ska skriva om. 

På kvällen sov jag ute hos Kevin där hans pappa bor och vi badade jacuzzi hela kvällen under stjärnklar himmel. Det var det
mysigaste och bästa jag gjort på länge. Bara kramas med min pojkvän och slappna av. Så välbehövligt. 

Idag gick jag upp lika tidigt för att ta bussen till skolan som började 08. Hade workshop och därefter läste jag ikapp det som
jag legat efter med i böckerna vilket känns skönt, att vara i fas. I eftermiddags tränade jag och det fick bli ett riktigt köttigt benpass.
Så skönt efteråt! (Bilden ovan är direkt efter träningen)

När jag kom hem duschade jag och tvättade håret. Nu har jag olaplex i håret (bästa någonsin, prisvärt!!!) och precis
ätit det som visas ovan. Fick inspiration från Ida Wargs recept som ni hittar HÄR. Det glutenfria tortillabrödet är
gjort på bland annat bovete, quiona och så vidare så det mår magen bra av! Så gott, mättande, nyttigt och enkelt. 

Nu väntar jag på Hanne som alldeles strax kommer hit. Jag har fixat med frukter och annat gott så
tänkte mysa till det lite innan hon kommer. Gissar på att det blir en ultimat tjejkväll. 

Puss och kram. Hoppas ni mår bäst <3

perfect dinner for two


Heejjj! Mår ni bra? Det gör jag idag! Gick upp runt 08  i morse och vaknade upp
bredvid en prins. Pluggade fram till ca 11 för att sedan cykla iväg till ett spinningpass. 
Kom hem för ca en timme sedan och gjorde den här goda lunchen som jag ba vill tipsa om!

Den är vegetarisk, übernyttig och glutenfri made by me (; Hur som helst, det som behövs för
en portion är följande: 

- En quornfilé (krydda gärna med lite salt, peppar + paprikakrydda)
- 2 dl pasta gjord på gröna ärtor, quiona och bovete (jag hade märket go green)
- Sallad, ruccola, en halv tomat och en morot
- En klick lätt creme fraiche 

När allt är upplagt på en tallrik, toppa med lite flingsalt så
har du sedan en färdig lunch/middag på 10 minuter! 

Nu måste jag återgå till plugget. Puss och kram. Kommentera gärna om ni
tycker det är kul med recept <3 

NYTTIG SNICKERSBAR


I fredags testade jag något jättekul! Jag bakade egna, nyttiga bars och alltså _wow_ så goda de blev!
Ett bra alternativ till godis, om en vill vara nyttig men fortfarande är supersötsugen. 

Recept har ni här under:
Botten
- 3 dl naturella cashewnötter
- 1 dl kokos
- 8 färska dadlar 
- 1.5 msk agavesirap/kokosolja (jag tog kokosolja)

Mixa dessa ingredienser i en matberedare och tryck 
sedan ut den smuliga degen i en limpform. Ställ in i frysen medan du gör "kolafyllningen".

Kola
- 9 färska dadlar
- 0.5 dl jordnötssmör
- 0.25 dl mandeldryck
- 2 tsk kokosolja

Mixa smeten och se till att den blir ganska tjock samt rinnig. 
Ta sedan ut limpformen med botten och smeta ut kolan över hela
"kakan". Ställ sedan tillbaka in i frysen.

Topping
- 1 dl jordnötter
- 100 g mörk choklad (helst 80 %)

Strö jordnötterna över kakan, smält den mörka chokladen i
vattenbad och fördela sedan jämt över kakan. Ställ in i kylen och ta ut efter en timme.
Skär upp bitar och lägg in i bakplåtspapper så blir det små bars!

Supergott, superenkelt och supersmidigt att ta med till skolan/jobbet vad som! 
Puss

NYTTIG CHOKLADGRÖT


Älsklingar! Idag åt jag världens enklaste, godaste och nyttigaste lunch!
Nu tänker väl ni att "Hur är det möjligt att gröt kan vara så fantastiskt?"

Jo, det ska jag berätta för er nu. Jag hade ingen jättemotivation till att laga någon
dunderlunch idag med tanke på allt plugg så jag googlade runt
lite och hittade detta magiska fenomen.

Recept för en person:
- 2 dl mandeldryck/mjölk/kokosmjölk
- 1 dl havregryn
- 1 msk kakao
- En nypa salt
- Lite vaniljpulver (ej vaniljsocker)
- 1/2 mosad banan 

Koka upp på medelvärme! Mosa ner den halva bananen under tiden
och rör runt så det inte blir bränt, i totalt ca 4 minuter tills gröten börjat bli tjock. 
Sen är det färdigt! Då toppar man med något smarrigt. Jag tog resten av bananen
och skivade på toppen, frysta hallon, chiafrön och en skvätt mjölk. Tipstips!

HALLON, GRANOLA & VANILJ


Det här är min bästa frukost, lunch, mellanmål what so ever. 
Här har ni mitt eget recept som jag nästan alltid går efter. 

- 3 matskedar vaniljkvarg 
- En skvätt kokosdryck/havredryck
- 1 dl frysta blåbär 
- 1/2 dl frysta hallon 
- 1/2 banan, fryst eller vanlig
TOPPING
Kokos, pauluns granola, chiafrön, hallon och en klick jordnötssmör. 

= DRÖM!

SMOOTHIEBOWL RECEPT


Något jag dör för just nu och som har blivit min största favorit i matväg är smoothiebowl. Det är nyttigt, mättande och himmelskt gott

Började dagen med ett rejält benpass på kvarnen och cyklade sedan hem och gjorde denna magi. Vad brukar jag ha i då? 
Det är så simpelt som: 

* ca två matskedar kvarg utan tillsatt socker - valfri smak. Jag hade hallon.
* en skvätt mandelmjölk/kokosmjölk/havremjölk. 
* en ekologisk banan
* en halv dl fryst blåbär, en halv dl fryst hallon och några frysta mango

Mixa till en krämig röra! 

Topping: 

* en halv banan 
* chiafrön
* kokos
* pauluns granola, kakao och hallon
* naturella cashewnötter
* en sked jordnötssmör (99,3 % jordnötter)

Lunch IBS-FRI


Nu när jag mer eller mindre tvingas till att laga maträtter som 
min mage klarar av under elimineringsfasen, har jag kollat upp en hel del recept och
insett att det här med mat ändå är ganska kul! 

Gjorde en pastarätt med glutenfri pasta, kycklingfilé, soltorkade tomater, en näve spenat,
laktosfri kvarg-grädde + lite kokosmjölk, en halv kycklingbuljong (märket Bong är snäll mot magen) och lite
salt och peppar. Och det blev sååå gott! Toppade med laktosfri mini-keso och tomater. 
Riktig rekommendation från moi!

IBS-FRI MÃœSLI


För att förbereda mig inför de kommande veckorna så kollade jag upp recept på olika müsli som
jag kan toppa den laktosfria kvargen med, och då hittade jag detta fina recept från: http://anniesfodmap.se/2016/september/hemmagjord-musli.html#comments

Jag bytte dock ut valnötterna mot chiafrön då jag är allergisk mot valnötter. 
Det doftar såå gott! 
/ Alice

Mina bästa, nyttiga recept.


(alla bilder lånade från google)

BANANPANNKAKOR!
Perfekt frukost, lunch, mellanmål eller middag. Det enda som behövs är:
2 ÄGG
1 MOGEN BANAN 
EN NYPA VANILJPULVER (ej vanillinsocker då det är onyttigt)


HAVREGRYNSGRÖT!
EN DL HAVREGRYN
2 DL VATTEN
EN NYPA SALT
EN ÄGGVITA

Toppa med banan/cashew/hallon whatever!


ACAIBOWL/SMOOTHIEBOWL!

1 AVOKADO
1 BANAN
2 DL VALFRI KVARG
EN SKVÄTT KOKOSMJÖLK (osockrad)
FRYSTA BLÅBÄR/HALLON

Topping: Chiafrön, pumpafrön, müsli, solrosfrön, gojibär, linfrön etc.

 


CHIAPUDDING KAKAO!

3 MATSKEDAR CHIAFRÖN
2 DL KOKOSMJÖLK/MANDELMJÖLK
EN NYPA VANILJPULVER
2 TESKEDAR KAKAO 
(möjligtvis lite sötströ - "sockerfritt socker")

Toppa med hallon, kokos, gojibär etc!

 

Nyttigt och enkelt!


"Acaibowl" made by me. Godaste och nyttigaste lunchen och riktig energikick. Big yes yes! 
I min bowl hade jag: 
1 banan
1 avokado
Tre stora skedar blåbärskvarg (utan tillsatt socker)
En skvätt kokosmjölk (utan tillsatt socker)
Två dl frysta blåbär

Topping: 
Gojibär, pumpafrön, linfrön, chiafrön, solrosfrön och kokos. 


Rawcake made by me. Gjorde denna goding i fredags för att ha något gott att tugga på hehe. 
Dock slutade det mindre bra då jag tydligen är allergisk mot dadlar. Mina läppar var så stora så det såg obehagligt ut alltså.
Dadlar kan ersättas med russin eller annan torkad frukt läste jag på en sida!

Kram på er, 
Alice.